Wienerpølsen er av de mest solgte pølsene i Norge. Pølsen, som har sin opprinnelse fra Wien i Østerrike, er kjent under mange navn og flere land har sin egen variant. I Tyskland er pølsen kjent som Wiener Würstchen, Wiener, Frankfurter Würstel eller Würstl, mens i Sveits har man Wienerli, Swabian, Wienerle og Saitenwurst. Wienerpølsen er tradisjonelt laget av svinekjøtt og storfekjøtt, men de andre ingrediensene, måten pølsen tilberedes på og størrelsen, varierer mye fra land til land og region til region. I både Tyskland og Østerrike er wienerpølsen, som andre pølser, et håndverk med lange tradisjoner og en rekke slaktere har sine egne hemmelige produksjonsmetoder. Derfor er det ikke uvanlig at også smaken kan variere mye fra by til by.

 

Norske wiener

Selv om wienerpølsen har sitt opphav Østerrike og Tyskland, har en rekke andre land i Europa, deriblant Norge og Sverige, laget sin “egen” wienerpølse som i tekstur ligner mye mer på den amerikanske hot dogen enn den wienerpølsen man tradisjonelt finner i Østerrike og Tyskland. Den norske pølsen har en kjøttfarse som er langt finere enn den man finner i hjemlandet dens, hvor kjøttfarsen er langt grovere. Mye av grunnen til dette kan være at man i Norge foretrekker kokte eller stekte pølser, mens man i Tyskland og Østerrike bruker langt mer røkte pølser. Varme pølser har lange tradisjoner som hurtigmat i Norge og bensinstasjoner og kiosker som Narvesen og 7 Eleven serverer hver dag mange tusen pølser til nordmenn på farten. Frem til 1998, var det nettopp wienerpølsen som var den mest solgte via utsalgssteder som dette, men etter som grillpølsen ble tilgjengelig i et langt større utvalg overtok den gradvis tronen fra den gamle klassikeren. Vi er dog ikke helt klare til å gi slipp og wienerpølsen har i alle år siden innfunnet seg på en sterk andreplass i salgstall. Man ser fortsatt en betydelig økning i salg av wienerpølser over hele Norge når 17. mai festen er i gang. Wienerpølser har lange tradisjoner som festmat og det blir ikke større fest i Norge enn 17. mai. Wienerpølsen er også Norges mest brukte turpølse, da den enkelt kan holdes varm i en termos.

 

NordAmerika

I Nord-Amerika har begrepet wienerpølse i alle år vært brukt som forklaring på langt mindre, kort, røkte pølser som selges på hermetikkboks. Altså minner den mer om det vi i Norge vil kjenne som en cocktailpølse. For å lage pølsene bruker man også andre oppskrifter enn det man gjør i andre land. Pølsen er også i Nord-Amerika laget av svin og storfe, men de krydres med salt, pepper og sennep for de kokes i lange plastformer. Deretter fjernes plastomslaget og pølsene kuttes i små enkeltpølser som ofte ikke er mer enn 2-3 cm i lengde, før de legges i lake på hermetikkboks for lang holdbarhet. De siste 15 årene har det vært store endringer i nord-amerikanske wienerpølser og man kan i dag kjøpe dem med både chili, hvitløk og andre krydder.

 

Uenig om opprinnelsen

Selv om det er allment godtatt at wienerpølsen stammer fra Wien i Østerrike, er det mange pølse-eksperter som mener at pølsen er en videreutvikling av den tyske Frankfurter Würstchen, som kan spores tilbake til oppskrifter fra 1409, mens wienerpølsen først dukket opp i 1415.

 

Kjøttpølsen er kjent som en Frankfurt-spesialitet og nevnes allerede i middelalderen som delikatesser bare servert til overklassen. I dag er en rekke pølser fra regionen beskyttet under både tysk- og EU lovgivning. I Tyskland har Frankfurter Würstchen hatt status som et beskyttet håndverk som bare kan lages i Frankfurt siden 1860.

 

Det har i mange år vært en diskusjon rundt wienerpølsens opprinnelse og mange vil at også den skal beskyttes, men så langt har man ikke lyktes bevise dens egentlige opphavssted.

Privacy Policy