Ungarsk mat stammer for det meste fra kontinentale sentraleuropeiske strøk, men man finner også enkelte elementer fra Øst-Europa, som bruk av valmue. Når man tenker på ungarsk mat er det mange som tenker i retning av kefir og quark (cottage cheese), paprika, og pepper. Alle disse elementene er det i stor grad det ungarske kjøkkenet vi har å takke for. Typisk ungarsk mat er kjent for utstrakt bruk av meieriprodukter, ost, kylling, svinekjøtt og biff, men også kalkun, and, lam, fisk og viltkjøtt blir spist i Ungarn, men i langt fra så stor grad som svin og biff. Ungarn er også kjent som en av de virkelig store pølsemakerne i Europa. Selv om de ikke har den statusen som Tyskland, Østerrike og England har, finner man her noe av det beste europeiske pølsemakere har å by på. Mest kjent er nok Kolbalz-pølsen, som har en historie som kan spores tilbake til 900-tallet. Kolbalz er ansett som en av Ungarns viktigste pølser og hver region har sine egne oppskrifter og tilberedningsmetoder. Kolbalz-pølser kan kokes, tørkes, røykes og kommer i en lang rekker varianter fra mild til ekstremt hot.

 

Servering

Kolbalz-pølsene blir i Ungarn brukt i en rekke retter og den spises både varm og kald. Besøker du en ungarsk restaurant, er det ikke uvanlig at de serverer tynne skiver med Kolbalz og godt brød som forrett. Det ungarske kjøkkenet bruker de forskjellige typene Kolbalz-pølser på ulike måter ut fra krydderinnhold og produksjonsmetode. Pølsene brukes blant annet i grønnsakssupper, potetgryter som paprikaskrumpli, som er en paprikabasert stuing med krydret pølse og poteter. Bønnesupper som Jókai bableves, som serveres med kjøttboller, samt i flere typer goulash. Kolbalz-pølsen brukes også i bakverk og selv ikke salater slipper unna Kolbalz.

 

Innhold

De røkte Kolbalz-pølsene kan ha en base av bacon, storfekjøtt, svinekjøtt eller lam, med en lang rekke krydder som paprika, salt, hvitløk, sort pepper, allspice, hvit pepper, karve, muskatnøtt, zest, marjoram, cayennepepper, sukker, hvitvin og konjakk.

 

Kjøttet er alltid grovt malt og relativt salt. Hvis hvitløk er tilsatt, er det moset i vann for å produsere en tykk suppetekstur før det blandes med kjøttet og de andre krydderne. Metoden brukes for å sikre en rundere hvitløkssmak som spiller bedre på lag med de andre krydderene. Pølsen fylles deretter i naturlige tarm i en lengde av ca. 30 cm. Tradisjonen tilsier at det alltid skal brukes tynntarm fra gris, men andre tarmer kan også brukes. Pølsen henges deretter over natten for å tillate smaker å utvikle seg og tillater en del av fettet å dryppe ut. Pølsen er så klar til bruke og kan kokes, tørkes eller røykes. Rundt høytider, som jul og påske, er det ikke uvanlig at Kolbalz-pølser lages med ingredienser som lever, sopp, brød, ris, sitronsaft, egg, krem ​​eller melk.

 

De mest kjente og mest populære versjonene av Kolbalz

Gyulai-pølse er oppkalt etter den ungarske byen Gyula og har også PGI beskyttelse. Den er sakte tilberedt og røkt over lav varme for å utvikle mest mulig smak. Den er laget av svinekjøtt, ‘szalonna’ (ungarsk baconfett), hvitløk, pepper, karve og ungarsk rød paprika. På verdensutstillingen av mat i Brussel 1935 ble Gyulai kolbász hedret med gullmedalje.

 

Pølsen kan kuttes i tynne skiver og spises alene eller med brød, men brukes også til mange ungarske retter, inkludert leco med potet og rakott krumpli, som er en eggegryte.

 

Csabai-pølse er laget i byen Békéscsaba og har beskyttet geografisk status (PGI) som betyr at pølsen kun kan lages i Békéscsaba. Det ligner på Gyulai, men har langt mindre krydder. Det er flere variasjoner i størrelse og type, men i grunn er det en svinepølse som er krydret med paprika fra regionen.

Privacy Policy