Vi har alle gjort det, mens man venter på at middagen skal bli klar, eller når man må springe ut døren med en unge under hver arm for å nå fotballtrening og balletten. En kald pølse er i slike situasjoner ofte løsningen for mange av oss, men burde vi virkelig spise en kald pølse som ikke er gjennomstekt? Vel, ifølge mattilsynet skal vi ikke under noen omstendigheter spise kalde pølser. De er så klare i sin tale at de nå har krevd at alle pølseprodukter som er å finne i norske butikkhyller skal merkes med en lapp som advarer mot å spise produktet før det er gjennomvarmet. Med andre ord, skal man føle seg trygg på at man ikke risikerer matforgiftning er det altså best å hoppe over både ventepølsen og alle andre kalde pølser.

 

Hva er problemet?

Ifølge mattilsynet gjelder ikke anbefalingen bare pølser, den gjelder på generelt grunnlag for alle halvfabrikat-produkter med kjøtt. Problemet med slike produkter og det som kan forårsake matforgiftning, er at produkter som dette har en større tendens til å inneholde bakterier som kan være skadelig for mennesker. Så snart produktet er gjennomstekt vil man ta livet av alle potensielle bakterier og produktet er helt trygt å spise. Dette betyr at alle som er glad i hamburgere og ofte kjøper halvfabrikat, anbefales å alltid gjennomsteke produktet. Nå er det ikke slik at alle halvfabrikat-produkter inneholder skumle bakterier. Bakteriene mattilsynet er bekymret for lever like godt på et rått stykke kjøtt som på et halvfabrikat, men med et stykke biff for eksempel, kan man svi av alle bakterier som lever på overflaten, men det kan man ikke med en farse. Derfor anbefaler de at alle farseprodukter alltid gjennomstekes. Dette gjelder også kjøttdeig og karbonadedeig etc. Mattilsynet skriver i sin anbefaling at man alltid bør tenke på farse- og halvfabrikat som svin og fugl. Som alle vet må svin og fugl alltid gjennomstekes for å være sikre på at alle bakterier er døde.

 

Ikke produsentens feil

Pølser kan utvikle bakterievekst selv om produsenten varmebehandler dem. Faktisk er det mest vanlig at norske produsenter varmeprodukter alle sine farser og halvfabrikat under produksjon, men på varmebehandlede produkter kan man risikere at en bakterie med navn listeria monocytogenes kan finne grofeste. Dette problemet er det ikke noe produsenten kan gjøre noen med, så du som sluttbruker må derfor selv ta ansvar for å behandle maten riktig før du spiser den.

 

Utsatte forbrukere

Nå er det ikke slik at alle som spiser en rå pølse risikerer å bli alvorlig syk. Om man skulle spise en pølse med bakterien listeria monocytogenes på, er det ikke sikkert man vil merke det en gang. Enkelte vil kunne bli dårlig, mens andre vil bare oppleve litt ekstra rumling i magen og ikke tenke mer over det, men det er ingen garanti og det er det mattilsynet nå advarer mot. Listeria monocytogenes bakterien kan også være direkte farlig for enkelte grupper av forbrukere. Mattilsynet advarer spesielt gravide, eldre og personer med nedsatt og svakt immunsystem. Personer i disse gruppene som spiser et produkt med listeria monocytogenes bakterien kan i mange tilfeller oppleve å bli alvorlig syke. Selv voksne friske personer kan risikere alvorlig sykdom, selv om det er noe mer uvanlig.

 

Utbrudd i Norge

I Norge har man ikke utbrudd av listeria monocytogenes ofte, men det har de senere årene vært tilfeller av bakterien på både rakfisk, camembert ost og ulike kjøttpålegg. Ifølge tall fra Statens helsetilsyn og mattilsynet er det årlig mellom 20 og 30 personer som må oppsøke legehjelp på grunn av listeria monocytogenes. I mange av disse tilfellene lykkes det ikke mattilsynet å finne ut hva som er smittekilden.

Privacy Policy