Det er et sikker sommertegn når far i huset begynner å romstere i garasjen og grillen blir brakt frem for sin årlige runde med rengjøring. Nordmenn elsker å grille og over 70% av oss opplyser at vi spiser mat som er laget på grill mer enn 5 ganger hver sommer. Dette gjør Norge til en av de største grillnasjonene i Europa, ikke dårlig når vi har en av de korteste sommerene i hele Europa. Nordmenn har de siste 15 årene utvidet sitt grillrepertoar enormt. Vi har gått fra en nasjon av pølse- og kotelettgrillere, til å grille lam, svin, indrefilet og sjømat som aldri før. Men uansett hvor kreativ og spenstig vi er i våre valg av råvarer, er det en klassiker som må med på bordet når nordmenn griller; nemlig den gode gamle pølsen. Pølsen har vært en grillfavoritt i Norge i alle år og hvorfor ikke. Barn elsker dem og det er nesten umulig å gjøre noe feil. Dog det er hvis man holder seg til den klassiske grillpølsen. Skal man grille ordentlige kvalitetspølser er det en helt annen sak.

 

Pølsetyper

Selv om det dessverre ikke lengre er vanlig med slaktere i norske byer, har vi de siste 15 årene sett en rekke mindre produsenter komme på markedet med ordentlige kvalitetspølser i alle verdens varianter og smaker. Dette er pølser man virkelig kan sette tenna i og utvalget av smaker gjør at det er en pølse for alle der ute. Pølser med chili, hvitløk, øl, all verdens urter, eple og bacon. For alle som liker pølser er dette en fantastisk utvikling som gir oss endeløst med valg når vi skal kose oss med grillmat. Med unntak at den stolte wienerpølsen, gjør de fleste andre pølser seg meget godt på grillen. Fra den vanlige grillpølsen til klobása fra Tsjekkia, kielbasa fra Polen, kovbasa fra Ukraina, kolbasz fra Ungarn, Bratwurst, Kochwurst, Rohwurst og bockwurst fra Tyskland, til nordmenns nye favoritter som hvitløks-, bacon- og ostepølse. Alle som en kan grilles og smaker formidable om man bare behandler dem riktig.

 

Kom i gang

Uansett om du skal grille pølser, eller andre typer kjøtt og fisk, må man starte med en ren og pen grill som er trygt plassert på et trygt underlag og i god avstand fra husvegger, trær etc. Uansett om man benytter gass eller kull, må sikkerhet komme først. Når man er fornøyd med grillens plassering må man sørge for at grilloverflaten er ren og fri for gamle mat- og fettrester. Husk at rester etter sist helgs grilling, fort kan sette smak på det du skal grille og det er ingen som ønsker at bockwursten deres smaker laks. Så ta deg tid og børst og vask grillen først. Om du bruker en gassgrill trenger du kun fyre opp en side. Har du for eksempel en grill med tre bluss, holder det lenge å bruke bare to. Dette gjør du for å få en side med direkte varme og en med indirekte varme. Indirekte varme fungerer litt som en stekeovn hvor maten blir utsatt for nok varme til å gjennomstekes, men blir ikke utsatt for direkte flamme. Samme trikset gjelder om du bruker en kullgrill. Sørg for at det er kull bare på den ene halvdelen og legg gjerne på litt sølvpapir på den andre delen, for det vil beskytte maten fra flammer og gi deg et langt bedre resultat. Start med å legg pølsene på den indirekte varmedelen i 15-20 minutter, dette vil sørge for at pølsen er gjennomstekt, men beholder så mye smak og væske som mulig. Så legger du dem over på direkte varme i 3-5 minutter for skarp skinn- og grillsmak.

Privacy Policy