Chorizo er en spansk pølse laget av svinekjøtt. Tradisjonelt brukes naturlige hylster laget av tarm, en metode som er brukt siden romertiden. I Europa er chorizo ​​en gjæret, herdet og røkt pølse, som kan skives og spises uten videre tilberedning, eller som kan brukes som ingrediens for å legge til smak i andre retter som kyllingsupper, omelett etc. Man finner også chorizo som ikke gjæres og herdes, disse pølsene krever dermed steking eller koking før de kan spises. Selv om chorizo stammer fra Spania er den også meget mye brukt i Portugal og Mexico. Både spansk- og portugisisk chorizo får sin særegne dyprøde farge fra tørket, røkt, rød paprika. Chorizo ​​kan spises i skiver på en sandwich, grillet, stekt eller kokt i væske, som eplecider eller andre sterke alkoholholdige drikker som aguardiente. Den kan også brukes som delvis erstatning for biff og svin.

 

Meksikansk chorizo

På grunn av kulinariske tradisjoner og høye kostnader med importert av spansk røkt paprika, er meksikansk chorizo ​​vanligvis laget med en spesiell chili pepper fra Mexico, som ellers brukes sjelden i meksikansk mat. Mexico bruker også eddik i produksjon av chorizo og ikke vin som er det vanlige i Spania og Portugal.

 

Spansk chorizo

Spansk chorizo ​​er laget av grovhakket svinekjøtt, krydret med pimenton (en type røkt paprika) og salt. Det er generelt klassifisert som enten Picante (krydret) eller Dulce (søtt), avhengig av hvilken type pimenton som brukes. I Spania finnes det hundrevis av regionale varianter av spansk chorizo, både røkt og usaltet, med og uten hvitløk, eller med ulike urter og andre ingredienser. For eksempel er Chorizo ​​de Pamplona en tykkere pølse hvor kjøttet mer finmalt. Den mest særegne og eldste varianter er Chorizo, er ​​Riojano chorizo fra La Rioja-regionen som har BGB-beskyttelse under EU lov. Spansk chorizo er å finne som både kort, lang, hard, myk og med en lang rekke krydder. En tommelfingerregel er at lange, tynne chorizo er søte, og korte chorizoer er krydret, selv om dette ikke alltid er tilfelle. Spania produserer også en rekke pølser som minner mye om chorizo, som lomo embuchado eller salchichón. Det er svinepølser som også er herdet og lufttørket på samme måte som chorizo, men de er magrere enn chorizo og inneholder langt mindre krydder.

 

Portugisisk chorizo

Portugisisk chorizo er alltid laget med svinekjøtt, fett, vin, paprika, hvitløk og salt. Den fylles deretter i naturlige eller kunstige hylster og tørkes langsomt over røyk. Som i Spania finner man mange forskjellige varianter og pølsene varierer i både farge, form, krydder og smak. Mange retter innen det portugisiske kjøkkenet bruker chorizo som smakstilsetning. De best kjente og mest spiste typene i Portugal er cozido à portuguesa og feijoada. En populær måte å tilberede chorizo på i Portugal er i skiver som flamberes med alkohol ved bordet, retten er kjent som chouriço à bombeiro. Tradisjonelt skal chorizoa bombeiro serveres på en glasert, keramisk tallerken med glitrende bakgrunn. Andre populære pølser i Portugal er en blodchorizo , chouriço de sangue, lik den svarte blodpølsen vi kjenner i Norge, samt alheira, linguiça, morcela, farinheira, chorizo de vinho, chorizo de ossos, chorizo , cacholeira, paia, paio, paiola, paiote og tripa enfarinhada.

 

Chorizo i SørAfrika

Sør-Afrika er ikke det stedet man først tenker på når man hører chorizo, men grunnet den store utvandringen fra Portugal til Sør-Afrika og Johannesburg på 1960-tallet, er chorizo i dag en meget vanlig pølse i Sør-Afrika. Man finner også en egen portugisisk bydel som er gitt navnet “La Rochelle” (Lille Portugal) og her finner det årlig sted en stor festival som heter “Lusitoland”. Under festivalen feires de portugisiske innvandrerne og deres kjøkken og i sentrum for det hele finner man selvsagt chorizo-pølsen.

Privacy Policy