Bratwurst er en type tysk pølse laget av kalvekjøtt, biff eller vanlig svinekjøtt. Navnet stammer fra gammeltysk og betyr opphakket kjøtt. I dag er Bratwurst en av verdens mest spiste og kjente pølser. Mens man har funnet pølseoppskrifter som er over 5000 år gamle, finner man det første dokumentert beviset på Bratwurst i Tyskland i oppskrifter fra 1313. Pølsen ble oppfunnet av en slakter i byen Nürnberg, som fortsatt er det internasjonalt anerkjent senteret for produksjon av pølsen.

 

Typer og tradisjoner

Oppskrifter for pølsen varierer med region og til og med by og enkelt gårder, så totalt mener man at det i Tyskland alene er over 80 ulike pølser som alle er anerkjent som Bratwurst. Mange av de mest kjente pølsene har sin opprinnelsene fra Franconia-regionen, som i dag er en del av Nord-Bayern. Hvordan pølsene serveres, varierer også mye fra region til region, men oftest vil man få servert herligheten med hvitt brød av hvetemel og sennep. Andre variasjoner kommer med surkål eller potetsalat og noen ganger blir den servert med mørkt, crusty landbrød laget hovedsakelig av rugmel. I sitt hjemland Tyskland er Bratwurst en helt vanlig snack eller lunsjrett og serveres på utallige kiosker og gatehjørner i alle tyske byer.

 

Fränkische Bratwurst

Den frankiske pølsen er en relativt lang, 10-20 cm, tykk, grovere enn mange andre Bratwurst og er stort sett bare å finne i den frankiske regionen. Pølsen dateres tilbake til 1313 og er krydret med marjoram, en tysk urt som vokser fritt i regionen og som er en av de mer karakteristisk ingrediensene. Pølsen er relativt lik i smak til den man får servert i Nürnberger-regionen, men den er langt mer saftig takket være sin størrelse og tykkelse. Frankische Bratwurst serveres tradisjonelt med surkål eller potetsalat, men uten sennep, selv om de fleste kunder i dag krever å få den med sennep.

 

Coburger Bratwurst

Bratwurst med opprinnelse i byen Coburg i den frankiske regionen ble først dokumentert i 1498. Den er laget av minst 15% kalvekjøtt eller biff og av krydder bruker man kun salt, pepper, muskat og sitronskall. Den er grov i tekstur og måler ca. 25 cm lang. Tradisjonelt skal pølsen grilles over furu og serveres med brød og sennep.

 

Kulmbacher Bratwurst

Kulmbacher Bratwurst er en finkornet Bratwurst fra byen Kulmbach i Øvre Frankonia. Lang og tynn, er den hovedsakelig laget av veldig finmalt kalvekjøtt og svært lite svinekjøtt. Denne pølsen krydres med salt, hvit pepper, muskat, sitronskall, marjoram, karve og hvitløk. Den nøyaktige blandingen er en beskyttet hemmelighet for hver enkelt slakter. Kulmbacher bratwursts er vanligvis pannestekt eller grillet over en trebrann. I dag selges de stort sett ferskt grillet fra små hytter på Marktplatz og serveres alltid i par, med eller uten sennep, med sprø ruller krydret med anis.

 

Nürnberger Rostbratwurst

Nürnberger Bratwurst serveres alltid surkål og sennep. Den lille, tynne bratwursten fra Nürnberg, ble først dokumentert i 1567. Det er overraskende liten, bare 7 til 9 cm i lengde og veier mellom 20 og 25 gram. Pølsen er beskyttet under EU lov og kan bare produseres i Nürnberger hvor “Forening for beskyttelse av Nürnberger Bratwürste” ble etablert i 1997.

 

Würzburger Bratwurst

Würzburger Bratwurst, også kjent som Winzerbratwurst, kommer fra byen Würzburg i Frankonia. Dens størrelse ligner Thüringer Rostbratwurst, men dens ingredienser inkluderer hvitvin fra regionen.

 

Thüringer Rostbratwurst

Thüringer Rostbratwurst er en krydret pølse fra Thuringia. Den er 15-20 cm lang og tynn i form, tradisjonelt grillet over kull og spist med sennep og brød. Navnet Thüringer Rostbratwurst er også beskyttet under EU lov, slik Nürnberger Rostbratwurst er. Første dokumentasjon på pølsen stammer fra 1404 i byen Arnstadt. I 2006 ble Thuringian Bratwurst-venner grunnlagt og samme år, i landsbyen Holzhausen, ble et to meter høyt monument av en Bratwurst avduket.

Privacy Policy